12 Οκτωβρίου 2012

Πτωτικές φέτος οι πωλήσεις PC, έπειτα από 11 χρόνια


  Σύμφωνα με πρόβλεψη της εταιρείας αναλύσεων iSuppli, οι πωλήσεις προσωπικών υπολογιστών μέσα στη φετινή χρονιά θα είναι τελικά μειωμένες συγκριτικά με το 2011 – καταγράφοντας πτωτική τάση για πρώτη φορά από το 2001. Συγκεκριμένα, η εταιρεία υποστηρίζει ότι οι πωλήσεις δεν θα ξεπεράσουν τις 249 εκατομμύρια συσκευές, μειωμένες δηλαδή κατά 1,2% από πέρυσι, όταν διατέθηκαν 353 εκατομμύρια PC.
  Αν επαληθευτεί η πρόβλεψη, αυτό θα σημαίνει ότι θα έχουν διαψευστεί βασικοί πρωταγωνιστές στην αγορά των ηλεκτρονικών. Όπως η Intel, η μεγαλύτερη κατασκευάστρια τσιπ και άλλων εξαρτημάτων για PC, η οποία υποστήριζε στις αρχές της χρονιάς ότι τα νέα υπερφορητά μοντέλα (ultrabook) θα ενίσχυαν τις πωλήσεις.
Η iSuppli διαψεύδει επίσης τις ελπίδες ορισμένων κατασκευαστών, οι οποίοι ελπίζουν πως το λανσάρισμα των Windows 8 στα τέλη Οκτωβρίου, και των νέων μοντέλων που θα τα υποστηρίζουν, θα μπορούσε έστω και την τελευταία στιγμή να αντισταθμίσει τις απώλειες.
  Τα πράγματα όμως φαίνεται πως δεν εξελίχθηκαν τόσο αισιόδοξα μέσα στο 2012, και αυτό δεν πρόκειται να αλλάξει τους επόμενους μήνες. Έτσι, σύμφωνα με την iSuppli, οι πωλήσεις των ultrabook δεν θα ξεπεράσουν τα 10,3 εκατομμύρια, τη στιγμή που οι αρχικές εκτιμήσεις μιλούσαν για 22 εκατομμύρια.
  Ακόμη χειρότερα, τα Windows 8 όντως θα αναθερμάνουν το ενδιαφέρον των καταναλωτών την περίοδο των γιορτών, όχι όμως στον βαθμό που θα προσδοκούσαν οι εταιρείες που θα λανσάρουν νέα μοντέλα. Αναλυτές της Forrester Research υποστηρίζουν ότι οι πωλήσεις των tablet PC με Windows 8 δεν θα ξεπεράσουν το 1 εκατομμύριο, τη στιγμή που η Apple διέθεσε 15 εκατομμύρια iPad τους τρεις τελευταίους μήνες του 2011. Μάλιστα, ειδικοί όπως ο Mikako Kitagawa από την Gartner, πιστεύουν ότι η κυκλοφορία των Windows 8 δεν αρκεί από μόνη της για να αυξήσει τη ζήτηση.
Στο ίδιο μήκος κύματος με την iSuppli, οι εταιρείες Gartner και IDC προχωρούν ένα βήμα παραπέρα, αναφέροντας ως βασική αιτία το iPad. Κι αυτό η ταμπλέτα μπορεί να καλύψει εύκολα τις ανάγκες ενός μέσου καταναλωτή, ο οποίος θέλει να σερφάρει στο διαδίκτυο, να χρησιμοποιεί τα κοινωνικά δίκτυα και να ανταλλάσσει e-mail.      Μπορεί η ταμπλέτα να μην έχει πληκτρολόγιο και ποντίκι, με συνέπεια να είναι πιο δύσχρηστη, ωστόσο οι περισσότεροι χρήστες θεωρούν σημαντικότερα πλεονεκτήματα το μικρό της βάρος και την προσιτή τιμή της.
  Βέβαια, ένας στόχος της Microsoft με το νέο λειτουργικό ήταν να δώσει τη δυνατότητα στους κατασκευαστές να λανσάρουν ταμπλέτες με τα Windows 8 – οι οποίες παρεμπιπτόντως, επειδή θα «τρέχουν» το ίδιο λειτουργικό με τους επιτραπέζιους υπολογιστές και τα λάπτοπ, θα συνυπολογίζονται στις πωλήσεις PC, σε αντίθεση με το iPad, που καταχωρίζεται στις φορητές συσκευές λόγω του iOS.
Ανεξάρτητα πάντως από το αν οι ταμπλέτες θα συμπεριλαμβάνονται σε διαφορετικές κατηγορίες, οι αναλυτές υποστηρίζουν ότι τα tablet PC με Windows 8 θα αργήσουν να αποκτήσουν τη δημοφιλία των iPad. Είναι χαρακτηριστικό ότι η Forrester προβλέπει πως το 2015 οι πωλήσεις των μοντέλων με το λειτουργικό της Microsoft θα φτάσουν μόλις τα 53 εκατομμύρια, ενώ μέσα στην ίδια χρονιά η Apple θα διαθέσει 350 εκατομμύρια iPad.
  Χωρίς να αναφέρει συγκεκριμένα στοιχεία, η iSuppli δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο οι πωλήσεις των PC να ανακάμψουν μέσα στο 2013, αν και δήλωσε πως δεν είναι και πολύ αισιόδοξη γι’ αυτό.


Πηγή: καθημερινή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου