23 Οκτωβρίου 2012

Η ώρα της αλήθειας για τα Windows 8


  Έπειτα από μία τριετία ανάπτυξης και τρεις πιλοτικές εκδόσεις, που δοκίμασαν περισσότεροι από ένα εκατομμύριο χρήστες, η ώρα της αλήθειας έφτασε για τα Windows 8. Έτσι  την προσεχή Πέμπτη, η Microsoft θα παρουσιάσει και επίσημα το νέο λειτουργικό στην τελική του μορφή, το οποίο από την επόμενη ημέρα θα είναι διαθέσιμο για παλιά και νέα μηχανήματα.
  Τα Windows 8 αποτελούν ουσιαστικά την πρώτη προσπάθεια που κάνει η Microsoft για να εισέλθει και στην κατηγορία των tablet. Γι’ αυτόν τον σκοπό, όμως, η Microsoft ακολούθησε εντελώς διαφορετική φιλοσοφία από τους ανταγωνιστές της, σχεδιάζοντας τα Windows 8 ώστε να είναι το πρώτο λειτουργικό που μπορεί να «τρέξει» σε κάθε είδος υπολογιστή – επιτραπέζιο, λάπτοπ ή ταμπλέτα.
  Έτσι  είναι ένα μεγάλο στοίχημα για την αμερικανική εταιρεία που, αν το κερδίσει, θα αλλάξει τα δεδομένα στον χώρο των PC. Ένα από τα βασικότερα στοιχεία που κάνουν την πλατφόρμα να ξεχωρίζει είναι πως υποστηρίζει τόσο τις οθόνες αφής όσο και τα πληκτρολόγια και τα ποντίκια, κάτι που έχει ως αποτέλεσμα να εμφανίζει μία σημαντική διαφορά από τις προηγούμενες εκδόσεις, καθώς τον κεντρικό ρόλο της επιφάνειας εργασίας –δηλαδή του «desktop», που ήταν το σήμα κατατεθέν των Windows εδώ και χρόνια– έχει πάρει τώρα το γραφικό περιβάλλον Modern UI (πρώην Metro).
  Ένα περιβάλλον όπου οι συντομεύσεις των εφαρμογών εμφανίζονται με τη μορφή «ζωντανών πλακιδίων», τα οποία προβάλλουν επικαιροποιημένο περιεχόμενο. Βέβαια, μπορεί κανείς και πάλι να ανατρέξει στο desktop, πατώντας το αντίστοιχο «πλακίδιο»,αν και εκεί θα διαπιστώσει ότι λείπει το κουμπί « Έναρξη».
Κι αυτό γιατί οι περισσότερες λειτουργίες του υπολογιστή ελέγχονται πια μέσω μενού και παραθύρων που αναδύονται αγγίζοντας με το δάχτυλο ή τοποθετώντας τον κέρσορα του ποντικιού στις τέσσερις γωνίες της οθόνης ή στα άκρα της. Επομένως, οι εντυπώσεις που θα αφήσουν το νέο περιβάλλον και ο καινούργιος τρόπος χειρισμού θα κρίνουν σε μεγάλο βαθμό την επιτυχία του λειτουργικού.
  Πάντως, είτε χρησιμοποιηθεί μέσω οθονών αφής είτε με πληκτρολόγιο και ποντίκι, αλλάζει εκ βάθρων ό,τι γνωρίζαμε μέχρι σήμερα για το λειτουργικό της Microsoft και, τουλάχιστον αρχικά, θα προβληματίσει όσους έχουν συνηθίσει στις παλιότερες εκδόσεις των Windows.
  Το ερώτημα είναι πόσο εύκολο ή δύσκολο θα φανεί στον μέσο χρήστη να εξοικειωθεί με τις αλλαγές, αλλά και να ανακαλύψει τις καινοτομίες που θα φέρει το Modern UI. Μάλιστα, κάποιες από αυτές τις καινοτομίες είναι ιδιαίτερα βολικές, όπως για παράδειγμα η δυνατότητα ταυτόχρονης προβολής δύο εφαρμογών στην οθόνη ή η εύκολη εναλλαγή προγραμμάτων. Τα Windows 8 αποτελούν, όμως, ορόσημο και για το software που υποστηρίζει το λειτουργικό της Microsoft.
  Έτσι  παράλληλα με τα παλαιότερα προγράμματα που αναπτύχθηκαν για τα Windows 7 ή προγενέστερες εκδόσεις, θα κάνει την εμφάνισή της μία νέα γενιά εφαρμογών, οι οποίες θα είναι συμβατές με το Modern UI και θα «τρέχουν» μέσα από αυτό. Σε αντίθεση με ό,τι συνέβαινε μέχρι σήμερα, οι καινούργιες εφαρμογές θα διατίθενται αποκλειστικά μέσα από το Windows 8 Store, το on-line κατάστημα της Microsoft.
  Επίσης, θα μπορούν να μοιράζονται μεταξύ τους πληροφορίες και να αξιοποιούν τα πλεονεκτήματα του γραφικού περιβάλλοντος, με πρώτο και καλύτερο το γεγονός ότι θα είναι πιο «φιλικές» στη χρήση με την αφή. Ο διπλός τρόπος χρήσης των Windows 8 έδωσε τη δυνατότητα στους κατασκευαστές να σχεδιάσουν νέα PC με πρωτότυπα χαρακτηριστικά.
  Άμεσα λοιπόν θα λανσαριστούν στην αγορά δεκάδες ultrabook («υπερφορητά») μοντέλα με οθόνες αφής, ταμπλέτες με αποσπώμενα πληκτρολόγια και «υβριδικά» μηχανήματα με μηχανισμούς που θα επιτρέπουν στο πληκτρολόγιο να «κρυφτεί» πίσω από την οθόνη.
Στην πραγματικότητα, θα πρόκειται για δύο κατηγορίες συσκευών, με κριτήριο τον επεξεργαστή που ενσωματώνουν. Τέλος, όσα PC διαθέτουν επεξεργαστή x86 (όπως Intel Core ή Atom) θα μπορούν να «τρέξουν» και τα παλαιότερα προγράμματα, κάτι που δεν θα ισχύει στην περίπτωση των μοντέλων με επεξεργαστή ARM, τα οποία θα υποστηρίζουν μόνο τις εφαρμογές από το Windows 8 Store.

Κίνητρα
  Σύμφωνα με τη Microsoft, τα Windows 8 έρχονται με σημαντικές βελτιώσεις και σε μερικά από τα βασικά χαρακτηριστικά που έχει κάθε λειτουργικό σύστημα, έχοντας ακόμη περισσότερα κίνητρα για να τα προμηθευτούν όσοι διαθέτουν ήδη υπολογιστή και χρησιμοποιούν μέχρι σήμερα τα Windows 7.
  Έτσι  η νέα πλατφόρμα υπόσχεται ταχύτερους χρόνους εκκίνησης του μηχανήματος, αφού, κάθε φορά που ο υπολογιστής τίθεται σε λειτουργία, το λειτουργικό «θυμάται» ποιες συσκευές ήταν συνδεδεμένες την προηγούμενη φορά που ήταν ενεργοποιημένο, ώστε να δώσει προτεραιότητα στα αντίστοιχα προγράμματα οδήγησης (drivers). Επίσης, ο χρήστης θα αντιμετωπίζει τα τεχνικά προβλήματα πιο εύκολα, αφού με τη λειτουργία Refresh θα μπορεί να επανεγκαθιστά τα Windows 8 χωρίς κατά τη διαδικασία να διαγράφονται τα δεδομένα και τα προγράμματά του.
Στα Windows 8 θα είναι ακόμη καλύτερα ενσωματωμένος ο «εικονικός σκληρός δίσκος» που προσφέρει η Microsoft στους χρήστες για να αποθηκεύουν δεδομένα στο Ίντερνετ.
  Στο Ίντερνετ θα αποθηκεύονται επίσης οι προσωπικές ρυθμίσεις του  χρήστη ώστε, όταν βρεθεί σε έναν ξένο υπολογιστή με το νέο λειτουργικό και εισαγάγει τα στοιχεία του λογαριασμού του, οι ρυθμίσεις να μεταφέρονται αυτόματα στο μηχάνημα.
Παράλληλα, μόνο αν έχει κανείς τα Windows 8 στον υπολογιστή του θα μπορεί να χρησιμοποιήσει την Xbox Music, τη νέα μουσική υπηρεσία της Microsoft, που περιέχει 30 εκατομμύρια τραγούδια. Προς το παρόν, αυτή η υπηρεσία δεν θα έχει εφαρμογή στην Ελλάδα.

Πηγή: Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου