28 Σεπτεμβρίου 2012

Ανοικτό λειτουργικό για φορητές συσκευές από το ίδρυμα Mozilla

  Η ανοικτή πλατφόρμα λογισμικού του ιδρύματος Mozilla για φορητές συσκευές επικοινωνίας εκτιμάται ότι θα έχει μετρήσιμο μερίδιο, που θα αντιστοιχεί στο 1% της παγκόσμιας αγοράς, στο τέλος του 2013.
  Η πρόβλεψη της Strategy Analytics, για το νέο λειτουργικό σύστημα που θα υποστηρίζει εφαρμογές σε HTML5, βασίζεται στο ιδιαίτερο ενδιαφέρον που έχουν δείξει μέχρι σήμερα κατασκευαστές και πάροχοι. Τον Ιούλιο, το ίδρυμα Mozilla είχε ανακοινώσει πως έχει εξασφαλίσει την υποστήριξη των εταιριών τηλεπικοινωνίας Deutsche Telekom, Etisalat, Smart, Sprint, Telecom Italia, Telefonica και Telenor, όπως και των κινεζικών ZTE και TCL, από τον χώρο των μεγάλων κατασκευαστών.
  Επίσης, στον σχεδιασμό της πλατφόρμας έχει αναμειχθεί από το αρχικό στάδιο η Qualcomm, γνωστή για τους επεξεργαστές της για φορητές συσκευές.
  Το πρώτο λανσάρισμα συσκευής που θα τρέχει το Firefox OS είναι προγραμματισμένο για τις αρχές του επόμενου έτους στη Βραζιλία, από την Telefonica Vivo.
  Αναλυτές εκτιμούν ότι το συνολικό ποσοστό των δυο λειτουργικών συστημάτων που κυριαρχούν σήμερα στην αγορά των φορητών συσκευών επικοινωνίας -Android και iOS- θα σημειώσει κάμψη στο τέλος της επόμενη πενταετίας, με τα Windows Phone να κερδίζουν διψήφιο μερίδιο. Υπολογίζεται ότι το 2017 το Android θα κατέχει το 48% της παγκόσμιας αγοράς (από 44% το 2011), το iOS θα βρίσκεται στο 27% και τα Windows Phone θα έχουν ανέβει στο 13%.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου