27 Σεπτεμβρίου 2012

Ελεγκτές της Ε.Ε. χρεώνουν τη Microsoft λόγω παραβίασης συμφωνίας



  Η Microsoft Corp θα κληθεί να πληρώσει για τη μη συμμόρφωση με την απόφαση του 2009 που τη διατάσσει προσφέρει μια επιλογή web browsers, δήλωσε ο  επικεφαλής της  αντιμονοπωλιακή της Ευρωπαϊκής Ένωσης, την Πέμπτη, η οποία θα μπορούσε να σημαίνει ένα βαρύ πρόστιμο για την εταιρεία.
  Η εταιρία με έδρα τις ΗΠΑ κρατά μια δεκαετή διαμάχη με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενώ ήδη έχει κληθεί να πληρώσει πρόστιμα συνολικού ύψους πάνω από 1 δις ευρώ ($ 1.280.000.000).
 Η Επιτροπή, η οποία άρχισε έρευνα σχετικά με το θέμα τον Ιούλιο, ετοιμάζει τώρα επίσημες κατηγορίες εναντίον της εταιρείας, Επίτροπος Ανταγωνισμού της ΕΕ Χοακίν Αλμούνια, δήλωσε.
  "Το επόμενο βήμα είναι να κινήσουμε την επίσημη διαδικασία για τη παραβίαση συμφωνίας της εταιρείας. Δουλεύουμε πάνω σε αυτό", δήλωσε στους δημοσιογράφους ο Joaquín Almunia σε συνέδριο στη Βαρσοβία.
  "Δεν θα είναι μια μακρά έρευνα, διότι η ίδια η εταιρεία αναγνώρισε ρητά τη παραβίαση της συμφωνίας», είπε.
  Αν η Microsoft βρεθεί ένοχη για τη παραβίαση των κανονισμών της ΕΕ, θα της επιβληθεί πρόστιμο $7,4 δις ή 10% επί των εσόδων του οικονομικού έτος που έληξε στις 30/6/2012!!!
    Η Intel κατέχει το ρεκόρ για το μεγαλύτερο πρόστιμο που επιβλήθηκε ποτέ το 2009, € 1,06 δις ($1.360.000.000) και αντιπροσωπεύει το  4,15% του κύκλος εργασιών της το 2008.
  
  Η Microsoft αρνήθηκε να σχολιάσει τις δηλώσεις που έγιναν την Πέμπτη.

  Αντιμονοπωλιακοί εμπειρογνώμονες είπαν ότι οι ρυθμιστικές αρχές μπορούν να χρησιμοποιήσουν την υπόθεση για να αποτρέψουν άλλες εταιρείες που δεν ακολουθούν τις δεσμεύσεις τους. "Αυτοί (οι ρυθμιστές) θα πρέπει να ψάχνουν για ένα παράδειγμα, με δεδομένο το μέγεθος ή την εταιρεία και τη μακρά ιστορία της. Το μέγεθος του προστίμου που θα μπορούσε να είναι αρκετά σημαντικό", δήλωσε ο αντιμονοπωλιακός δικηγόρος Rachel Bickler στις Βρυξέλλες.
  Το μερίδιο αγοράς του Internet Explorer της Microsoft στην Ευρώπη έχει μειωθεί κατά το ήμισυ περίπου από το 2008, έως 29 τοις εκατό μέχρι στιγμής φέτος, καθώς έχει χάσει τους πελάτες ως επί το πλείστον από το Chrome της Google. Ο Chrome ελέγχει το 29,3% της ευρωπαϊκής αγοράς περιήγησης, ενώ ο Firefox της Mozilla έχει 30,3% της αγοράς, σύμφωνα με την έρευνα της web εταιρείας Statcounter.
  Η Microsoft συμφώνησε σχεδόν πριν από τρία χρόνια να επιτρέψει στους Ευρωπαίους καταναλωτές καλύτερη πρόσβαση σε αντίπαλους browsers στα Windows. Η εταιρεία αναγνώρισε το λάθος της, τον Ιούλιο, λέγοντας ότι τώρα η διανομή των windows θα διανέμεται με καλύτερη πρόσβαση σε εναλλακτικούς περιηγητές, προσφέρθηκε να επεκτείνει την περίοδο συμμόρφωσης για επιπλέον 15 μήνες.
 Ο Αλμούνια προειδοποίησε επίσης την Google για μια μακρά δικαστική διαδικασία εάν δεν κάνει περισσότερα για να απαλύνει τις ανησυχίες ότι μπορεί να υπονομεύσει τους ανταγωνιστές της.
"Αν θεραπείες που προσφέρονται από την Google εξαλείψουν τις ανησυχίες μας, θα καταφέρουμε να καταλήξουμε σε συμφωνία. Σε αντίθετη περίπτωση, θα ακολουθήσουμε μια μακρά δικαστική οδό", είπε στο περιθώριο ενός φόρουμ για τον ανταγωνισμό στην πολωνική πρωτεύουσα.
  Η Google βρίσκεται σε συζητήσεις με την Επιτροπή για να επιλύσει τις ανησυχίες σχετικά με τις επιχειρηματικές πρακτικές της, μετά από καταγγελίες από τη Microsoft και άλλους αντιπάλους.

Πηγή: http://www.reuters.com/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου